Inifrån ett beslöjat fönster på åttonde våningen.

Så kommer jag och barnen tillbaka hem efter vår sommarresa. Något är annorlunda. När vi reste iväg tornade byggställningarna upp sig längs fasaden och nu när vi var tillbaka var de färdigmonterade alla våningar upp, ända till taket, så vi kunde vi betrakta dem inifrån lägenheten. Först och fick jag en känsla att vår lägenhet förvandlats till ett tittskåp, att man kan gå från fönster till fönster och iaktta oss och följa alla sysslor som vårt liv består av. Som att vara frivillig eller ofrivillig deltagare i ett socialt experiment. Men det här är inte Big Brother utan vårt passivhusprojekt, alltså kunde jag slå mig till ro och njuta av utsikten genom det finmaskiga skyddsnätet från byggställningarna. Världen här inifrån har en blå lyster, som genom en slöja, vackert.

I brevhögen ligger mycket riktigt ett brev från Effektiv Bygg där vi uppmanas att rensa balkongerna, även “golvet”, om någon lagt ett eget golv på betongen, innan vecka 30. Mellanrummet mellan betongfundamentet och golvet ska tätas. Dessutom kommer varje balkongdörr att bommas igen utifrån. Ingen olycka ska alltså kunna hända. Det tackar jag för.

Från början var Stacken en kollektivhusförening som hyrde huset. Sedan tog vi steget till att äga huset när vi bildade en kooperativ hyresförening. Nu är vi byggherrar. Det ställer krav på oss, både på föreningen och styrelsen som ska rodda i detta gigantiska projekt och samordna med både byggentreprenörerna och det ställer också krav på oss, vi boende. Just av den anledning att vi som förening aldrig tidigare tagit på oss ett projekt av denna storlek har vi lämnat över huvudansvaret till Effektiv Bygg som alltså har totalentreprenad. De har koll på lagarna och arbetsmiljön och har ansvaret för att de följs, att allt går rätt till och att bygget håller en professionell nivå.
Allt kan inte förutses, problemlösning här och nu, blir learning by doing.
Exempelvis detta med att röja balkonger, som låter och verkar så enkelt.
Men riktigt så enkelt är det inte. Obilot har en inbyggd säng och hon har bytt dörr. Somliga har flyttat in i en lägenhet där tidigare boendes snickarglädje flödade och resulterade i hembyggen som för den nuvarande boende, med krav på röjning, kan tyckas obegripliga att montera ner. Hur gör vi då? Om man inte är ett snickargeni eller vet hur ens golv är konstruerat? Vår kollektiva kompetens ställs på sin spets. Vi får ta gemensamma tag (som när vinbärsbuskarna skulle flyttas på grund av dräneringen). Hur organiserar vi detta? En container? Bortforsling till återvinningsstationen?
Stacken är en myrstack, full av arbetsmyror, somliga nyvakna, förvånade och somliga i sitt esse.

 

foto Annika Söderlund

foto Annika Söderlund

Kasia Michnik

One Response to “Inifrån ett beslöjat fönster på åttonde våningen.

Leave a Reply Text

Your email address will not be published. Required fields are marked *