En liten lektion i smarta fönster

Foto: Annika Söderlund

Foto: Annika Söderlund

Har ni lagt märke till våra nya  Stackenbor, männen som går ut och in i lekhallen och duschen i bastun? Det är de som kilar omkring på byggställningarna i vita hjälmar, borrandes för att installera de nya isolerade fönsterramarna. Om några dagar får de tillgång till min lägenhet som de kommer att hyra augusti ut, och skulle det visa sig att arbetet inte är färdigt, får de hyra första veckan av september också. Vilka är de då? Och varför är de här? Jo, det är det lettiska företaget i2 som producerar sina smarta fönster (därav namnet Smart Win) för passivhusstandard. De kom för några dagar sedan, med en last ramar och ytterligare laster med fönsterramar har kommit. Jag frågade Dan-Eric varför vi har valt dem av de hundratals passivhusfönstertillverkarna som finns i världen (varav en som finns i Sverige, Ekstrands Dörrar & Fönster). Först tipsade en certifieringsman från intressegruppen passivhus Sverige om Smart Win, det var så energigruppen kom i kontakt med företaget. Det som avgjorde valet av att energigruppen valde i2/ Smart Win för tillverkning och installation av våra fönster var följande:

  1. U-värdet är lågt. Vilket betyder att fönstret har god värmeisolering. Bättre u-värde än den svenska tillverkaren.
  2. Kvaliteten. Passivhusinstitutet i Darmstadt, www.passivehouse.com, som är ett internationellt världsomgripande institut har en lista över certifierade tillverkare. Smart Win är testade av institutet och har fått goda recensioner. 
  3. Smal fönsterkarm och stor fönsterarea (återkommer till detta), därigenom mycket ljus som kommer in.

4. Ett pris som vi har råd med.

Vi i dokumatiationsgruppen och Freddy sätter oss med Michael Staffas och Krists Slokenbergs, som båda är certifierade passivhusexperter, för att höra om företaget och hur det här med passivfönster fungerar. Krists berättar att de varit involverade i passivhusprojekt i Sverige tidigare, bland annat i Umeå, Växjö, Knivsta, Bollebygd och Stocksund. Fram tills nu har Smart Win inte funnits i detta land, utan logistiken har utgått från Lettland, där  Krists driver företaget med sin fru Inga, men nu, sedan en vecka tillbaka har Michael Staffas och i2 bildat ett bolag här i Sverige.  När Krists ska försöka förklara principen bakom energisparande fönster gör han en teckning i sitt anteckningsblock. Han visar att fönsterramen i förhållande till fönsterglaset har mycket mer area än vad man kan tro. Karmarna är den svagaste länken. För att minska energibortfallet behövs aluminiumet skippas i ramarna och karmen och bågen ska fyllas med isolering. Tre tätningslister i karmen och bågen skapar två utrymmen med stillastående luft. Själva installationen är väldigt viktig för att energin ska besparas. Installationen är alltså inbyggd i fönsterkonceptet Smart Win som har två patenter. Krists nämner Franz Freundorfer, ledande inom passivfönstrens  världselitsskikt, vars vision är noll millimeter fönsterbåge, även om Krists själv kanske inte vet om det är möjligt. Men oavsett om vad som är möjligt eller inte pågår ett ständigt lösnings och förbättringsarbete. Att bygga passivhus handlar inte om komplicerad kunskap, utan snarare enkel, att behöva veta hur, då behövs det att tänka om…

 

Kasia Michnik

Leave a Reply Text

Your email address will not be published. Required fields are marked *