Stacken rockar ull, rockwool.

Och mitt i septembers sommarvärme står grävskopan med de stora balarna av rockwool. Stacken blir ett lager-på-lager-hus; först stommen av isolerad betong, sedan rockwoollen som ett isolerande, vadderande lager och på det ytskiktet med solcellerna som tronar upp längs den ena hussidan och kommer alltså att klä Stacken från topp (inklusive hela taket, alltså) till tå, bortsett från glasfönstren.

Foto: Annika Söderlund

Foto: Annika Söderlund

Energigruppens tanke är att det lilla taket utanför entrén även ska täckas av solceller. Men så har tanken på utsmyckning dykt upp och det idén om ett sedumtak, ett välkomnanade, av planteringar, växande grönt tak, når mina öron. Ska det till att bli ett sådant grönskande tak, som bryter av mot husets glasyta är det till att nu lägga fram ett förslag på skiss och modell, så att det kan genomföras. Att skippa solceller på taket motsvarar en procents mindre energibesparing får jag veta på mötet med Annika och mig från bloggteamet, Freddy och energigruppen med Nelli, Dan-Eric och Zack.

Annika som saknar tanken på estetisk gestaltning, får frågan tillbakabollad. Det står oss fritt att diskutera estetisk gestaltning av den yttre miljön (som tak och marken utanför huset) och förslag välkomnas. Under arbetsdagen nu på lördag kommer det vara ett möte efter lunch för dem som är intresserade att arbeta för att skapa fram förslag på etetiska lösningar av marken och entrétaket.

Och åter dyker spontana möjligheter upp mitt under bygget. Våra grannar på Teleskopgatan har grävt upp plattorna som omgärdade hus tolv. De har valt att asfaltera, och plötsligt har vi kommit över ett parti begagnade plattor. Vill vi ha dem istället för asfalt?
Nya frågor dyker upp.

Foto: Kasia Michnik

Foto: Kasia Michnik

Under tiden prövar Stackenungdomar sina superkrafter och klättrar uppför fasaden, till taket, där de beskådar oss som lever i förvissning om att läget är under kontroll, ovetandes om deras dödsföraktande illdåd. Tack och lov (om det nu var tack vare skyddsänglarnas beskydd eller deras akrobatiska stenkoll) kommer de tillbaka helskinnade, och själv blir jag svimfärdig av skräck när jag får höra om deras upptåg.

Kasia Michnik

2 Responses to “Stacken rockar ull, rockwool.

 • Vi på Helhetshus tror sedumtak skulle göra sig bra på skärmtaket!
  Veg Tech och Eurotema Sempergreen är två exempel på leverantörer. Vi föreslår även plantering av klängerväxter längs stolparna som det var förut, tror det skulle bli fint med en grön entré!

 • Kasia Michnik
  8 years ago

  Hej Jonas!
  Vi funderar på gestaltningen av entrétaket. Kan vi koppla in er för tänkbar skiss av entrétak?
  Roligt att ni är på idén om sedumtak. 🙂

Leave a Reply Text

Your email address will not be published. Required fields are marked *