Vintertid i paradiset

Passivhuset har gått över till vintertid.Det ihärdiga borrandet har gått över till sporadiska borrljud här och där. I morse spacklades det på balkonger, eftersom det intensiva borrandet för att bygga träläkten som solcellerna skulle monteras på, orsakade att betongbitar från insidan av balkongen flög iväg på en och annan balkong.
Nu är så gott alla fönster inramade av den gröna plåten. Solcellerna på husfasaderna borde bli klara denna vecka.

Foto: Annika Söderlund

 

På taket läggs ny takpapp. Taknocken och sargen kläs in med röd plåt, så kanten blir röd, där den kikar fram över taket.

Foto: Annika Söderlund

Foto: Annika Söderlund

Nästa vecka på måndag står dörrarna öppna för Lund Science. Nu ska individuell vatten och elmätare monteras in i varje lägenhet. Och sedan? Många i huset törstar efter kommunikation.

I veckan deltog jag som en representant från Stacken, en heldag på Build Upons två workshoppar, som är EU projekt Sverige är ett av tretton deltagande länder. http://buildupon.eu/how-to-use-renowiki/ Passivhusprojekt presenterades från bland annat Gårdsten och Alingsås. Nyckelordet till framgång för att få med sig de boende är kommunikation. Kommunikation som en integrerad del av processen, som hela tiden finns där elektroniskt, i pappersform och face to face på möten. Här i Stacken har ingen utifrån drivit igång passivhusrenoveringen, här är det vi som är byggherrarna. Och för att detta projekt ska bli lyckosamt inte bara energimässigt och ekonomiskt utan också för vårt kollektiv och för oss individer som kollektivet består av, behövs den tekniska kompetensen spridas. Om vi är uppdaterade om var vi befinner oss i passivhusprocessen och vet vad som gäller, så vet vi också vad vi ska förhålla oss till. Då får rykten ingen plats och inte heller interna dispyter.
Yepp. I vårt älskade Stacken behöver vi tala med varandra, en gnutta ödmjukhet gör skillnad.
Det är mitt bidrag till detta boendeprojekt.

Foto: Annika Söderlund

Foto: Annika Söderlund

Kasia Michnik

Leave a Reply Text

Your email address will not be published. Required fields are marked *