Vad som gömde sig i den gula långtradaren

Vad var det som gömde sig i långtradaren som stod parkerad utanför Stacken? Det var det tredje leveransen med solceller, berättade Zack när jag frågade. Den kom från Slovenien, fastän chauffören var polsk. En långtradare som kommit tidigare var även den från Slovenien och en kom från Tyskland. När det första lasset kommit, sade Michelle, hade de släppt av det, rakt av utanför entrén. Då låg de där, hela lasset med solceller, för allas beskådning, oskyddade. Tack och lov slapp vi klåfingriga besökare. (Och senare sade Zack att solcellerna transporterades till säker förvaring, så de inte längre var oskyddade.)

Freddy, Stackens egen markserviceman/änglavakt är på plats. Han språkar med grävmaskinisten som dränerar marken runt huskroppen, byggställningsarbetarna och arbetarna på Effektiv Bygg som ska montera solcellerna. Han tar en säkerhetsrunda på kvällarna, låser en grind som någon glömt att låsa och jagar bort ortens äventyrare som vill pröva lyckan på byggställningarna. Nu har säkerhetstänket kommit igång; ett kravallstaket är byggt runt huset: egendomen är skyddad, risken för olyckor är förebyggd. Byggställningen på den första sidan av huset har nått våning fem. (Egentligen var tanken att byggställningen skulle ha nått våning åtta, redan i fredags. Nu brådskar det en aning, snart kommer hissen på utsidan.) Trots industrisemestern som just börjat, låter det ovanligt mycket kring vårt hus. Av stånkande, pustande, knarrande, gnisslande, bankande och hamrande. Det sjuder av liv. It’s Actiontime.

Kasia Michnik

Leave a Reply Text

Your email address will not be published. Required fields are marked *