Sista kvällen med fönstergänget

Så är alla fönster bytta. De nya smarta specialtillverkade fönstren tronar i vår fasad. Hur många av oss visste att även glasen är anpassade för hur mycket solljus som ska släppas in, alltså att vi har två sorters fönsterglas i vårt hus? De lägenheter som ligger i söderläge har lägre g-värde, (solenergitransmittans) vilket, om jag förstår det rätt, betyder genomsläpplighet av solenergi, uv-strålar (för att lägenheterna i söderläge under sommaren inte ska bli för varma) och de lägenheter som ligger på norrsidan har högre g-värde, som får mer solenergi.

Idag drar våra lettiska arbetare vidare för några dagars arbete på annan ort innan de kan återvända hem till sina familjer i Lettland. Michael Staffas kommmer dock att gå en liten runda till var och en av lägenheterna för att informera och instruera skötsel och funktion av fönstren. Det blir en helg då flesta boende är hemma, håll utkik efter lappar från Effektiv Bygg.
För att visa vår uppskattning till de tappra letterna som burit tunga fönster in och ut, i ur och skur, idoget dag efter dag, genom lägenheter som inte alltid var iordningställda, trots information om fönsterarbetet som skulle utföras, ja då ville vi i Stacken visa vår tacksamhet och fira dem.
Prinsesstårta eller smörgåstårta kändes inte som ett säkert kort som skulle gå hem, men så kom Obilot och Kerstin med tyska korvar och lammkorvar och tjeckiskt öl och Coca-cola och vi satt där alla tillsammans vid eldstaden, barn och vuxna, och en varm familjär stämning spred sig med rökdoften som värmde ända in i själen.

Text och Foto: Kasia Michnik

Kasia Michnik

Leave a Reply Text

Your email address will not be published. Required fields are marked *