Goteborgdirekt.se skriv: “Trenden: Välja passivhus”

Trenden: Välja passivhus

Viljan att sänka driftskostnaderna och minska sin miljöpåverkan fick de boende i kollektivhuset Stacken i Bergsjön att tänka nytt. Nu har de omvandlat åttavåningshuset till Sveriges första passivhus med integrerade solceller – helt utan hyreshöjningar.

– Vi märker ett stort intresse nu och har haft flera studiebesök och öppna hus. Vi hoppas ju sprida idén och inspirera fler att göra likadant. Eftersom det även går att göra utan att höja hyran så finns det inget som hindrar att det görs överallt, säger Dan Eric Archer som själv bott i huset i fyra år.

Tillsammans med Zack Norwood, som även han bor i Stacken, har han projektlett renoveringen som efter år av planering och beslut kunde dra igång för cirka ett och ett halvt år sedan och omvandla miljonprogramshuset till ett modernt passivhus. En byggform som förenklat innebär att huset är välisolerat och lufttätt vilket leder till sänkta uppvärmningskostnader.

– Att isolera huset var den enskilt största kostnaden. Alla fönster är bytta till bättre som bara läcker hälften så mycket luft som de vi hade innan. Nu upplevs temperaturen i huset som jämnare och varmare eftersom väggar och fönster inte är kalla längre, säger Dan-Eric Archer.

Samtidigt passade man även på att klä in såväl husfasad som tak i solceller. Det har inneburit att man numera producerar runt 90 procent av den egna elförbrukningen. Men trots att hela renoveringen kostat 12,5 miljoner har kooperativet alltså inte höjt hyran med en enda krona. Bland annat tack vare att man täckt cirka en tredjedel av kostnaden med bidrag från Naturskyddsföreningen och Västra Götalandsregionen och Energimyndigheten.

– Sedan räknar vi med att spara 280 000 per år på el och värme. Det balanserar vi med amorteringen så det blir ett nollsummespel, säger Zack.

– För föreningen är det en långsiktig trygghet att ha lägre driftskostnader under en väldigt lång tid framöver. Dessutom är det här viktigt ur ett hållbarhetsperspektiv, lägger Dan-Eric till.

Men trots de många fördelarna är metoden också krångligare. Medan en vanlig fasadskiva enkelt kan skruvas upp kräver solcellerna mer planering och fler arbetsmoment.

Enligt duon finns idag bara en handfull passivhus i Sverige som är certifierade enligt den internationella kravspecifikationen. Stacken är dessutom ensamma om att kombinera detta med de integrerade solcellerna.

Så vad är haken?

– Solcellsmoduler har bara funnits några år i rimlig prisnivå. Har man en bostadsrätt vill man värna värdet och det gör man snarare genom att kakla om badrummet än att minska driftskostnaderna. I hyresrätter bestämmer fastighetsbolaget och de är mest intresserade av investeringar som höjer hyran. För oss som bor i en kooperativ hyresgästförening är moroten att ha låg hyra.

När slår den här metoden igenom på bred front?

– Svårt att säga. Men enligt EU:s mål måste byggnadsbestånden minska sina utsläpp med 80 procent till 2050. Det är en utmaning för byggbranschen och fastighetsägarna. Om en betydande del av husen skulle renoveras och byggas nya med den här metoden skulle vi ha en chans att lyckas.

admin

Comments are closed.